T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KIRŞEHİR / AKÇAKENT - Şeyh Şamil Ortaokulu

AKÇAKENT TARİHİ

AKÇAKENT TARİHİ

 

Akçakent, 1884  yıllında  Kafkasya'dan göç eden Çerkezler  tarafından kurulmuştur.

1880 li yılarda göçe zorlanan kalabalık bir grup anadoluya gelip biri Çorum'da biri Ankara'da biri Ankara Gölbaşı'nda biriside Garmızey adı ile bugunkü Akçakent'te yerleşmiştir.

İlk gelen 12 aile Akçakent'in 1 km. kuzeyinde bulunan Eskiyurt bölgesine yerleşmiş fakat buranın engebeli ve dere yatağı olması nedeniyle yerleşmeye uygun bulunmadığı için  bölgeye sonradan gelen 70 hane şimdiki  yerine yerleşmişlerdir.

Akçakent'in bulunduğu bölge, Hititler zamanından bu yana yerleşim yeri olarak tercih edilmiştir.

3. ve 4. yüzyıllarda Putperest rahiplerin zulmünden kaçan kalabalık  Hristiyan toplulukların Dulkadirli ve Akçakent bölgesine  yerleştiği anlaşılmaktadır.

Akçakent'e bağlı   Hacıfakılı köyünün bulunduğu alan, önemli bir Bizans dönemi yerleşim yeridir.Hacıfakılı köyünde günümüze kadar ulaşan tek oda şeklindeki tarihi kilise, tuğladan yapılmış ender görülen bir mimariye sahiptir. Kilisenin yüksek yerleri 1939 Akpınar Depreminde yıkılmıştır.

İlçenin bulunduğu bölge, 26 Ağustos 1071 den sonra Kutalmışoğlu Süleyman tarafından kontrol altına alınmıştır. Selçuklu hükümdarı 2.Kılıçaslan'ın 1186 yılında devletin topraklarını 10 oğlu arasında pay etmesi ile  Akçakent'in de içinde bulunduğu bölge, Muhiddin Mesud'un kontrolüne geçmiştir.

1402 yılında Ankara savaşında, Osmanlılar Timur'a karşı yapılan savaşı kaybedince Anadolu'da baş gösteren  kaos ortamı sonrası bölgenin kısa süreliğine Karamanoğullarının egemenliğine geçtiği anlaşılmaktadır.

 II. Murat devrinden sonra bölge yeniden Osmanlıların kontrolüne geçmiştir.

Akçakent' in ilk  yerleşim yerine yeni şehir anlamına gelen Şehricedid adını vermişlerdir.

1909 yıllarında çevrede yaygın olan Sıtma hastalığının tedavisinde Akçakent' in suyu ve havası iyi geldiği için sıtma hastalarının Akçakent'e gelerek şifa buldukları bilinmektedir. Bu  sebeple halk arasında ilçe için ''Sıtma'' adı yaygın olarak kullanılmaktadır.

20.02.1965 tarihinde Şehricedid Köyünün adı Akçakent olarak değiştirilmiş ve bucak merkezi haline getirilmiştir.

 Akçakent, Çiçekdağı İlçesine bağlı bir bucak merkezi iken 09 Mayıs 1990 tarih ve 3644 sayılı kanun ile bağımsız bir  İlçe olmuştur.

28-07-2022

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.06.2022 - Güncelleme: 07.09.2022 09:28 - Görüntülenme: 207
  Beğen | 4  kişi beğendi